AssessMIJ social
Facebook Twitter Linkedin

Werkstress of lef hebben

De week van de werkstress ligt alweer achter ons; deze beroepsziekte komt steeds meer voor en krijgt vaak de aandacht in diverse media-uitingen. Diverse publicaties vallen over elkaar heen en werkstress staat volop in de aandacht.  

De laatste tijd lees je in de vakliteratuur de gedachte dat stress ook een krachtbron kan zijn. Stress zou daarbij een bepaalde mate van groei betekenen. huh? Voor de mensen die nu diep in stresssituaties zitten, grote vraagtekens in de ogen. “Hoe dan?”, zal je je afvragen! Hoe kan het dan zijn dat we zoveel last van stress hebben? En waar is het fout gegaan? Het antwoord kunnen we vinden in ons karakterprofiel, maar laat ik hier onbesproken. Ik zoek dit keer het antwoord in de ontwikkeling van ons leven en onze leefomgeving.

Het internet

Deze omgeving heeft ons leven in de afgelopen decennia behoorlijk veranderd, complexer en sneller gemaakt. Jaren geleden al gestart met de industriële revolutie, van stoom naar stroom en opgevolgd door uiteenlopende technologische ontwikkelingen, zeker noemenswaardig hier is het internet en diverse communicatietechnologieën. Deze hebben in de afgelopen jaren ons leven drastisch veranderd. We zijn meegegaan, meegegroeid en we hebben ons simpelweg laten overvallen zonder te beseffen wat daar allemaal de gevolgen van zouden zijn. Een mooi voorbeeld in deze is onze e-mail. Niet meer weg te denken in onze maatschappij.

Fijn dat e-mail

Voordat er e-mail was, ja die tijd heb ik nog meegemaakt, kwam eens per dag het moment wanneer de post werd gebracht. Je beschikte over een postvakje en een telefoon op je bureau en er kwam eens een collega bij je aan het bureau voor een praatje. Het werk was overzichtelijk en minder gejaagd.

Waarom krijg ik geen antwoord?

Toen kwam e-mail en het leek aanvankelijk zo leuk, mooi, handig, gemakkelijk en je kunt je berichten lezen wanneer het jou uitkomt. ‘So-far-so-good’. Totdat je mailbox overstroomt, de verwachting steeds hoger wordt en je nu een appje krijgt; of je dat mailtje al hebt gezien en gelezen en waarom je deze nog niet hebt beantwoord!!! En ik maar denken dat IK ongeduldig was.

Veeleisendheid vs karakterprofiel

Het is de snelheid en de veeleisendheid van het leven om ons heen dat het des te belangrijker maakt om het stuur van ons leven zelf zeer goed ter hand te nemen!!

Je niet meer laten leven door je omgeving en meer leven vanuit een eigen visie en eigen richting! Dan is het belangrijk te weten wat je wilt, wat je wilt bereiken en wie je wilt zijn. Op het gebied van je professionele carrière, je relatie, je gezondheid, je vrienden, ed.  Als je daar een helder beeld bij hebt, wordt het makkelijker om met deze veeleisende omgeving om te gaan. Dan kun je beslissen waar je wel en geen tijd aan wilt besteden en waar je wel en geen ‘JA’, meer zegt.

Minder werkstress

Als je leeft vanuit deze overtuiging, jouw richting, kost het je ook zeker minder energie. Minder frustratie en ja, ook minder werkstress. Maar let wel, dit vraagt ook lef en kracht. Want zo bewuster leven impliceert ook keuzes maken die ongetwijfeld consequenties hebben. Soms fijn maar soms ook minder fijn.

Voordat je daartoe overgaat nog even dit: vraag jezelf af wat jij in dit leven wilt bereiken met je relaties, vrienden, werk? Maak deze gedachten zo aantrekkelijk mogelijk zodat je ze ook daadwerkelijk gaat voelen. Deze gedachten kunnen dan als een soort magneet voor je gaan werken. Wanneer jij bepaalt hoe jij in het leven wil staan.

Wat vind jij belangrijk in je relatie(s), jouw vriendschappen, jouw werk? Waar zeg je ‘ja’ en ‘nee’ tegen? Als je dat weet, heb je meer controle en creëer je rust.

Maar dat vraagt ook karakter, wat ik hier niet zou bespreken; het vraagt lef en kracht om er voor te gaan staan en daar ook voor uit te komen. Dat vraagt een bepaalde mate van stevig in je schoenen staan, van een gezonde dosis zelfverzekerdheid en assertiviteit.

Succes met lef hebben

Wilt u verder praten over lef hebben of het in kaart brengen van uw potentieel? Dan kunt u contact opnemen met drs. Jerry Janssen van AssessMIJ. AssessMIJ is het HR-bureau dat betaalbare assessment solutions biedt, die u ondersteunen bij de diverse onderwerpen waarbij het mens-aspect een belangrijke rol speelt. Bijv. selectie, ontwikkeling, beoordeling, performance- en optimalisatievraagstukken.

www.assessmij.nl, info@assessmij.nl, 0653476915

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *