AssessMIJ social
Facebook Twitter Linkedin

Blog

werknemersloyaliteit

Uw arbeidsmarkt vraagt om werknemerambassadeurs

Simon Sinek (van het concept “starts with why”) zei ooit: “klanten zullen nooit van een bedrijf houden totdat haar werknemers het eerst zelf waarderen”. Diverse onderzoeken bevestigen dit.  Werknemersambassadeurs creëren is cruciaal in de huidige arbeidsmarkt. Goede medewerkers behouden is key. Binden en boeien is belangrijker dan ooit! Bent u al bezig met het creëren van medewerkerambassadeurs?   Waarover praten zij? Als u een sterk personeelsbestand hebt dat zich betrokken en bevoegd voelt, gaan uw medewerkers anderen vertellen hoe zij…

Hoe zijn Millennials meer te binden & boeien

De generatie jongeren die nu de arbeidsmarkt betreden, de zogenaamde Millennials kunnen hun weg maar moeilijk vinden. Ze zijn jong, veelal hoogopgeleid en zeer gewild op de arbeidsmarkt.  De praktijk laat het opmerkelijke beeld zien dat Millennials veelal de organisatie vroegtijdig verlaten (vaak op eigen initiatief), burn-out komt eveneens veelvuldig voor bij deze groep, met lang ziekteverzuim tot gevolg.  Maar hoe kan dat en is daar iets aan te doen?   Generatiemanagement Over generatiemanagement is al veelvuldig gepubliceerd en onderzoeken naar verricht…

Stress verslaan!

Het lijkt alledaags te zijn, druk, druk, druk en ow stressssssss…. Je hoort het overal en burn-out – de grootste beroepsziekte van deze tijd – ligt ook bij jullie werkvloer op de loer. Elk mens gaat hier anders mee om; sommigen lijken er juist totaal geen last van te hebben en hebben ogenschijnlijk geen moeite met het hedendaags tempo van veranderen, aanpassen en op topniveau presteren.  Toch floreren sportscholen, Yoga-  en ‘Tai-Chi’-scholen volop. S ’avonds lekker ontspannen om je weer…

“Meer lef en risico’s nemen is nodig in deze accelererende wereld”

Onze steeds sneller gaande maatschappij dwingt bedrijven te anticiperen op vragen vanuit de markt en voortdurende veranderingen zijn meer gebruikelijk dan een uitzondering. Als medewerker mag je je voortdurend aanpassen aan de situatie van vandaag. Daar is lef en moed voor nodig. Echter, niet iedereen is daartoe bereid en in staat. En wat doet u dan? De werknemer van de toekomst zal met onzekerheden moeten kunnen omgaan en de flexibiliteit moeten bezitten om daarmee om te gaan, te anticiperen, zich…

Succesvolle onboarding en de cruciale rol van de leidinggevende

Succesvol onboarden bij organisaties kost vaak veel tijd en zet druk op het team omdat men snel de nieuwe medewerker operationeel wenst. Bij succesvol onboarding heeft u als leidinggevende een cruciale rol. U bent immers verantwoordelijk voor de selectie, de aanname en het inschatten – zowel vooraf met aannemen maar ook in de praktijk – of deze nieuwe medewerker succesvol is of kan gaan worden. We weten natuurlijk allang dat 2 maanden proeftijd een te kleine periode is om deze…

agile werken

Scrum/Agile werken; Hype of blijvertje?

Hiërarchie is lange tijd leidend geweest in organisaties. Maar tijden veranderen en organisaties willen flexibel zijn of worden. Agile werken of het werk Agile organiseren zou de toekomst zijn. De zoveelste hype deed zijn intrede in HR-land; gaan we mee of blijven we vasthouden aan de traditionele harkjes van organiseren?  Veel organisaties claimen het succes voor deze manier van organiseren, nemen afscheid van veel lijnmanagers en ook zelfsturende- en lerende teams maken steeds meer hun opwachting.  Maakt traditioneel projectmanagement plaats…

zorg goed voor uw medewerkers

Zorg goed voor uw medewerkers, anders doen uw concurrenten dat

Wanneer een nieuwe werknemer start, voelt u als leidinggevende al een soort loyaliteit omdat u waarschijnlijk ook deze medewerker zelf hebt aangenomen. De nieuwe medewerker komt binnen met enthousiasme, energie en bereidheid om bergen te verzetten. Maar hoe vaak komt het voor dat deze loyaliteit en enthousiasme met een sisser aflopen? ‘Binden & boeien’ worden weer extreem belangrijk in deze aantrekkende arbeidsmarkt en in ons huidige economische klimaat. Zorg goed voor uw medewerkers, anders doen uw concurrenten dat! En al…

oefenen voor assessment

Heeft oefenen voor een assessment zin?

Vaak is het maken van een assessment een spannende aangelegenheid. Velen proberen  zich daarom voor te bereiden door te oefenen om  zo goed mogelijk voor de dag te komen. Maar, heeft dat zin of is het gewoonweg onzin? Per jaar worden er gemiddeld een miljoen kandidaten psychologisch getest voor een nieuwe baan of voor een volgende stap in hun carrière.  Assessments zijn populair in Nederland en we zijn wereldkampioen in het afnemen zo blijkt uit een internationaal onderzoek. De voordelen…

Uw interne arbeidsmarkt is goud waard

De arbeidsmarkt trekt behoorlijk aan en is weer op het niveau van voor de crisis; binden & boeien zijn weer begrippen die van stal worden gehaald. Gewild jong en hoogopgeleid heeft het weer voor het uitkiezen. Gaan we weer naar de tijd dat kandidaten gelokt worden met leaseauto’s of andere emolumenten? Wie zal het zeggen. Ja, want bij de werving heeft men vaak de focus op buiten. Binnen wordt vaak vergeten en dat terwijl uw eigen organisatie een interne arbeidsmarkt…

selecteren op karakterprofiel geeft u altijd de juiste keuze

Selecteer op potentieel: neem de lange termijn mee in uw selectie

Onze economie is weer vol op dreef en de arbeidsmarkt is op dit moment behoorlijk turbulent en slechts beperkt voorspelbaar. Meekomen en inspelen op toekomstige veranderingen is key en dit stelt hoge eisen aan het aanpassingsvermogen van organisaties en hun medewerkers. Met het oog op de toekomst, wilt u dat uw medewerkers met u meegroeien? Het is raadzaam om dan niet alleen naar de passendheid te kijken voor de functie van dit moment, maar ook naar het potentieel van uw…

Werkstress of lef hebben

De week van de werkstress ligt alweer achter ons; deze beroepsziekte komt steeds meer voor en krijgt vaak de aandacht in diverse media-uitingen. Diverse publicaties vallen over elkaar heen en werkstress staat volop in de aandacht.   De laatste tijd lees je in de vakliteratuur de gedachte dat stress ook een krachtbron kan zijn. Stress zou daarbij een bepaalde mate van groei betekenen. huh? Voor de mensen die nu diep in stresssituaties zitten, grote vraagtekens in de ogen. “Hoe dan?”,…

Onze automatische piloot; Vloek of zegen?

Wie kent het niet, Zit je op de fiets ergens naartoe, besef je bij aankomst helemaal niet meer of je hebt opgelet en hoe je er kwam. Je hebt niet gezien wat je tussentijds bent tegengekomen en de tijd ging ook nog eens verschrikkelijk snel. Grote kans dat je geheel gedachteloos hebt gefietst.   Onbewust Dit beschrijft goed hoe onze automatische piloot van ons brein werkt.  Als je teveel op de automatische piloot leeft, ben je je niet bewust van…

Voorkomen beter dan genezen; Burn-out de deur uit

Het aantal mensen met burn-out-klachten neemt in rap tempo toe. Uit diverse cijfers blijkt dat burn-out en overspannenheid de laatste jaren exponentieel groeit onder de beroepsbevolking. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk-gerelateerde psychische aandoeningen. Minstens een paar keer per maand voelen medewerkers zich bijvoorbeeld leeg aan het eind van een werkdag, emotioneel uitgeput door het werk of moe bij het opstaan als zij worden geconfronteerd met hun werk.  Hoe voorkomt u…

Wat ondersteunt maximale wendbaarheid? Competentie- of talentmanagement?

Competentiemanagement werd in de jaren negentig met veel tamtam geïntroduceerd en door het bedrijfsleven en HRM omarmd. Het werd een hype. We werden overladen met congressen, seminars en adviesbureaus verkochten het ons als zoete broodjes. Maar als wendbaarheid (Agile) het leidend motief is in deze tijd, dan is het de vraag of competentiemanagement niet zijn langste tijd heeft gehad. Maar wat is dan het alternatief?   Veelvuldig gebruik Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 bedrijven in Nederland een…

Beter Selecteren: Voorkom selectiefouten

Als een sollicitant aan de Olympische Spelen heeft meegedaan en solliciteert naar een functie als vertegenwoordiger, ligt hij, zonder dat het gesprek heeft plaatsgevonden, al een straatlengte voor op andere sollicitanten. Dit overwaarderen van zeldzame eigenschappen is een veel voorkomende selectiefout die in selectieprocessen voorkomt. Iedere selecteur weet dat deelname aan een sportevenement weinig tot niets zegt over de kwaliteiten als bijvoorbeeld verkoper, maar bij menig selecteur gaat deze ex-sporter al naar ronde twee van het selectietraject. Laten we er…

Betere selectie rendeert: wees strenger aan uw poort

Als een organisatie in staat is om het beste personeel te selecteren, dan heeft dat een positieve invloed op de kwaliteit van haar producten en diensten en (dus) op de klanttevredenheid. Uit onderzoek blijkt dat als je slechts tien procent beter personeel selecteert, het een navenant effect heeft op het bedrijfsresultaat. Ik pleit als assessmentpsycholoog voor een stengere selectie aan de poort. Want ook dat heeft een verminderd ongewenst verloop tot effect wat weer wervings- en selectiekosten scheelt. Dus betere…

Uw aannames verbeteren – Beter selecteren

Goed selecteren van personeel is een van de belangrijkste beslissingen van een onderneming. Dit geldt zowel voor corporate organisaties als voor het MKB. Hoe selecteer je de allerbeste kandidaat? Mocht de persoon al in de proeftijd ontslagen worden of wordt het tijdelijke contract niet verlengd, dan is er nog veel te winnen aan deze belangrijke selectie-vaardigheden. Over het selecteren van personeel wordt soms moeilijk, maar meestal verdraaid makkelijk over gedaan. Meestal legt men de nadruk op de werving en als…

Selecteer de allerbeste kandidaat voor uw bedrijf

Focus op productiviteit Goed selecteren van personeel is een van de belangrijkste beslissingen voor iedere onderneming. Dit geldt zowel voor corporate organisaties als voor het MKB. Hoe selecteer je de allerbeste kandidaat? Mocht de persoon al in de proeftijd worden ontslagen of wordt het tijdelijke contract niet verlengd, dan is er nog veel te winnen aan het verbeteren van belangrijke selectie-vaardigheden. Of het nu gaat over het omgaan met een zware werklast of met afleidingen in een kantooromgeving: het is…

Goed selecteren is key

Goede selectie van personeel is een van de belangrijkste beslissingen voor een onderneming. Dit geldt zowel voor corporate organisaties als voor het MKB. Hoe selecteer je de allerbeste kandidaat? Mocht de persoon al in de proeftijd ontslagen worden of wordt het tijdelijke contract niet verlengd, dan is er nog veel te winnen aan deze belangrijke selectie-vaardigheden. Star(r), onderbuik of similar-to-me Over het selecteren van personeel wordt soms moeilijk, maar meestal verdraaid makkelijk over gedaan. Meestal legt men de nadruk op…

Emoties weer de baas; gereflecteerd handelen; mindfulness plus

We leven in een hectische tijd die steeds hectischer lijkt te worden. Het dagelijks leven slokt ons op en gelukkig hebben we onze ‘automatische piloot’. Dit stukje onbewuste deel van ons brein helpt ons door deze hectiek heen. Maar is dat nu wel zo slim? Het is niet voor niets dat yoga en mindfulness zo’n run nemen in deze hectische tijd. Stil staan bij jezelf, voelen, ontspannen.  Laatst kwam een vriendin bij me op de koffie en werd ik opgeschrikt…